POŽEGA: 2. SAVJET ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Danas je u Požegi održan 2. Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojem je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s ministrima predstavio slavonskim županima mjere iz Europskih fondova koje su im na raspolaganju. Predstavnici 5 slavonskih županija na sastanku su izložili najvažnije projekte kojima će pridonijeti oporavku svojih županija. Premijer Plenković je istaknuo kako je jedan od glavnih ciljeva Vlade RH ravnomjeran razvoj istočne Hrvatske.

Naš cilj je objedinuti napore nacionalne, županijske i gradske razine te privatnog sektora i europskih fondova i da se, kad se budu rezimirala postignuća Vlade, novoizabranih župana, gradonačelnika i načelnika, možemo osvrnuti na pozamašan ciklus naših postignuća koja će pridonijeti i većoj zaposlenosti i ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, osobito ovog dijela Hrvatske za koji smo svi suglasni da mu treba dati posebnu pozornost.”- kazao je Plenković.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je posebno ugovorene projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić govorio je o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Do sada je od 2,5 milijarde euro koliko je slavonskim županijama na raspolaganju ugovoreno sedam posto što iznosi 1.262.138.692,00 kuna.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio je tri velika strateška projekta za razvoj naše županije. Riječ je o četiri projekta navodnjavanja te stavljanju u funkciju prije devet godina najavljenog sustava navodnjavanja Gat. Kao nastavak ovog projekta, predviđena je izgradnja ULO hladnjače za poljoprivredne proizvođače s područja Slavonije i Baranje.

Važan kulturni i turistički projekt je i obnova kulturne baštine na području Osječko-baranjske županije, prvenstveno dvoraca i osječke Tvrđe s naglaskom na Park prirode Kopački rit.

44 milijuna eura vrijedan je i projekt kojim će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam) na području Osijeka. Osnovni je cilj ITU mehanizma ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi kroz ITU mehanizam pridonijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđivanju kulturne baštine i unapređivanju sustava obrazovanja za odrasle.

Ovo su iznimno važni strateški projekti koji će obuhvatiti gotovo sve segmente razvoja i tako stvoriti preduvjete za razvoj poljoprivrede, gospodarstva i turizma u Osječko-baranjskoj županiji. Ovakav način radnih sastanaka je izvrstan jer u interakciji s ministrima govorimo o konkretnim problemima s kojima se susrećemo i tražimo rješenja. Bit je da župani dolaze s konkretnim prijedlozima projekata koji mogu unaprijediti njihovu županiju. Zato projekata u osječko-baranjskoj županiji neće nedostajati.“ – kazao je župan Anušić.