OSIJEK: PREMIJERA FILMA “GOSPA OD UTOČIŠTA”

Premijeru nagrađenog dokumentarnog filma „Gospa od utočišta“ 21. lipnja u Osijeku organizirali su Osječko-baranjska županija i Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika u Pastoralnom centru Vikarijata Osijek, područni ured Nadbiskupskog ordinarijata.

Dvadeset dana nakon projekcije na 8. filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova u marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci i osvajanja dviju nagrada, Velike nagrade (Grand Prix) za najbolji film i nagrade za najbolju glazbu, hrvatska premijera „Gospe od utočišta“ održana je upravo u Osijeku.

Film redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića privukao je brojne Osječane koji su došli pogledati film o najpoznatijem marijanskom hodočasničkom svetištu u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. Film na dinamičan i emotivan način obuhvaća kroniku događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kroniku o progonu Hrvata i katoličke vjere s posebnim osvrtom na Domovinski rat, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, a zabilježene su izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovog kraja.

Premijerno je film u društvu župnika i upravitelja svetišta Ante Markića pogledao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

„Na emotivan i zanimljiv način prikazan je put koji je Aljmaška Gospa prošla posljednjih sedamstotinjak godina s naglaskom na izbjeglištvo i povratak nakon Domovinskog rata. U ovom su izvrsnom dokumentarcu prokazane povijesne činjenice koje ne smijemo zaboraviti. Čestitam gospodinu Ivankoviću na odličnoj ideji i njegovoj filmskoj ekipi na savršenoj realizaciji ovog filma  što su uostalom i potvrdile čak dvije velike nagrade.“ – kazao je Anušić.