PANEL DISKUSIJA: POPULIZAM U POLITICI

S populizmom u politici se posljednjih godina susreće čitav svijet. Populizam uzima maha u svim sferama društva, što je osobito izraženo u političkim predizbornim obećanjima. Kako nam se bliže lokalni izbori, tema panel rasprave na 18. konferenciji Udruge za odnose s javnošću „Populizam u politici“ bila je u predizbornom tonu.

Moderator je bio izvrsni novinar N1 televizije Petar Štefančić, a u raspravi su sudjelovali Ivan Anušić, saborski zastupnik i kandidat HDZ-a za župana Osječko-baranjske županije, Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, Miroslav Šimić, kandidat za gradonačelnika Osijeka iz redova Mosta, aktualni osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, Berislav Jelinić, novinar Nacionala te Anna Bella Leikauf, novinarka Hrvatskog radija.

Leikauf je istaknula kako je populizam sve primjetniji i na europskoj političkoj sceni no kako nije dostatan za ozbiljan politički plasman. Jelinić je na hrvatskom primjeru saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara pokazao kako populizam uzima maha i u Hrvatskoj.

Pernar me ni po čemu ne impresionira, pošalje s vremena na vrijeme dobru poruku, ali se gubi u nizu loših. Njegov ulazak u Sabor je na razini statističke pogreške.”  – kazao je Jelinić.

Vrdoljak je najvećim populistima, očekivano, prozvao Mostovce priznajući pri tom kako je politika gotovo nemoguća bez male doze populizma. Odgovorio mu je Mostov Miroslav Šimić: „Ne držim previše do mišljenja svojih političkih konkurenata, Most je nastao kao reakcija građana i to nije populizam.“ Šimić je priznao kako je ovjera potpisa uoči izvanrednih parlamentarnih izbora prošle godine bila loše komuniciran potez predsjednika stranke te kako se iz tog razloga tumačio kako populistički čin.

Aktualni župan, Vladimir Šišljagić kazao je kako se bez populizma u politici ne može te kako ga ne smatra nužno lošim. „Ako obećate nešto što ljudi žele čuti i onda to ispunite, to nije loš populizam.“ – rekao je Šišljagić te dodao kako populizmom ne smatra ni crne uniforme s kojima je u vrijeme dok je bio član HDSSB-a došao na Markov trg.

Ne populizmu jedini je jasno rekao HDZ-ov kandidat za župana Ivan Anušić. Naglasio je kako je tijekom 12 godina u Općini Antunovac obećavao samo ono što je mogao i ispuniti te kako ni sad, kad mu sve ankete u utrci za župana daju prednost neće posegnuti za skupljanjem dodatnih glasova nerealnim obećanjima.

Neispunjena populistička obećanja moraju prepoznati građani na izborima. Transparentno je što su vladajuće političke opcije obećale u svojim predizbornim programima prije četiri godine. Ne treba nasjedati na traženje krivca u državi, ministarstvima ili nekom trećem. Svaki načelnik, gradonačelnik i župan treba stajati iza svojih obećanja. Ako ih nisu ispunili, u svibnju je prilika da ih mijenjate.“ – poručio je Anušić.