ERDUT: SUSRET S VINOGRADARIMA I VOĆARIMA

Jučer je Ivan Anušić, HDZ-ov kandidat za župana zajedno s kandidatima za dožupane Petrom Lagatorom i Goranom Ivanovićem posjetio Općinu Erdut. Ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima zapalili su svijeće te se uputili u obilazak erdutskog kraja.

Sastali su se s predstavnicima najvećih udruga Općine Erdut, Stjepkom Zorićem, predsjednikom klastera slavonskih proizvođača jabuka i potpredsjednik Hrvatskog voćarskog saveza,  Josipom Papom, najvećim proizvođačem kajsija s tog područja te Ivom Brzicom, predsjednikom erdutske udruge vinara.

Poljoprivrednici su kao najveći problem istaknuli stagnaciju uroda te naglasili kako im je potrebna pomoć županije u edukaciji kadrova.

Strategija razvoja Osječko-baranjske županije nije do kraja definirana i ne znamo što želimo od poljoprivrede. Trebamo edukaciju da bi bili bolji. Kaskamo za EU gdje se otvaraju na desetci tisuća radnih mjesta u voćarstvu, a sve su to napravili od lokalnih sredina kao što je naša.“ – kazao je Zorić i dodao kako posljednjih deset godina poljoprivrednici slušaju o izgradnji hladnjače kao Regionalnog centra za skladištenje voća i povrća no sve i dalje stoji na priči.

Upravo je izgradnja ULO hladnjače jedan od projekata koje će realizirati županija s Ivanom Anušićem na čelu.

Ovo nisu prvi razgovori koje vodimo na istu temu, samo su u pitanju drugi poljoprivrednici. Svi oni imaju vrlo slične probleme koji su lako rješivi sam ose netko treba uhvatiti u koštac s njima. Izgradnja Regionalnog centra za skladištenje voća i povrća započet će u prvoj polovici mog mandata kao i projekti navodnjavanja ovog područja.“ – rekao je Anušić.

Upravo je navodnjavanje drugi problem s kojim se bore u Općini Erdut. Imaju kažu, prvoklasnu lokaciju za ekološku poljoprivredu, s tri su strane okruženi Dunavom. Kvalitetu svojih proizvoda podigli bi na zavidnu razinu kad bi se Dunav iskoristio za navodnjavanje njihovih poljoprivrednih površina.

No nakon toga ostaje i problem plasmana robe na tržište. Sve do HDZ-ove Vlade nisu se mogli ni javiti na nacionalni projekt „Šema školskog voća“ jer je bivša vlast propustila u natječaju napisati kako se na siti mogu javiti OPG-ovi.

Ivo Brzica, istaknuo je kako je najveći problem malih vinara nemogućnost plasmana na tržište. Isto se tako često susreću s bolestima i vremenskim nepogodama koje pogode vinovu lozu, a nisu obeštećeni za to. Za zaštitu njihove proizvodnje postoje sredstva EU fondova, no mali vinari često nisu u mogućnosti izdvojiti sredstva ni za pripremu projekta, a tu bi im kaže Brzica, dobro došla pomoć Županije. Problem je i informiranje poljoprivrednika, jer često zbog zaokupljenosti svojim poslom, nemaju na vrijeme informacije o svim pravima i mogućnostima koje su im dostupne, pa bi savjetodavna uloga Županije bila od velike koristi.

Zaključak je tako kako bi županijska vlast trebala izgraditi poljoprivrednu infrastrukturu kako bi se vinari i voćari mogli baviti onim što im najbolje ide od ruke, a to je proizvodnja. Upravo je te projekte Anušić i naznačio kao ključne u svom izbornom programu.

Nakon razgovora s poljoprivrednicima, Anušić je s kandidatkinjom za načelnicu Općine Erdut Snježanom Brzicom nazočio predstavljanju programa HDZ-a  za Općinu Erdut.

Zajedničkim naporima s našim koalicijskim partnerima unaprijedit ćemo našu Općinu. Oživit ćemo Dunav i sve njegove potencijale, a posebni naglasak stavit ćemo na razvoj cikloturizma.“ – kazala je prilikom predstavljanja programa Snježana Brzica.